понеділок, 9 травня 2011 р.

Цікаве про веселку

Сьогодні Світ цікавих фактів розповість вам про таке надзвичайне явище природи як веселка. Веселка виникає через те, що сонячне проміння заломлюється у краплинках води, які залишаються у повітрі опісля дощу чи туману.

Ці краплинки по-різному пропускають світло різних кольорів (різний кут відхилення, скажімо, червоний — на 137°, а фіолетовий — на 139°), тому білий колір розкладається на спектр.
Часто трапляється спостерігати не одну, а одразу дві веселки. Друга зазвичай менш виразна, аніж перша і розташовується під нею, але у такій веселці порядок кольорів – зворотній (червоний колір знаходиться всередині).

Давні народи різних країн світу наділяли веселку надзвичайними властивостями, скажімо, в Ірландії вважається, що в місці, де веселка торкається землі, леприкони ховають горщики із золотом.
У давньоіндійській міфології веселка – це лук Індри, бога грому та блискавки. Давні греки вважали, що веселка – це дорога Іриди, посланниці між світами богів та людей.

Цікаво, що зазвичай спостерігачу видно дугу веселки, але варто поглянути на неї згори (з гірської вершини чи літака) і можна побачити т. зв. кругову веселку.

Як ви гадаєте, чи існує … місячна веселка? Дивно, але в світлу місячну ніч можна побачити веселку від місяця. Але людське око при нічному освітленні не розрізняє кольору, тому місячна веселка має вигляд білого ореолу.

Немає коментарів:

Дописати коментар