суботу, 14 травня 2011 р.

Цікаве про колібрі

Ця маленька пташка є чи не неймовірнішим творінням природи. В повітрі колібрі демонструють справжні чудеса пілотажу. Ця пташка може літати вперед, назад, зі сторони в сторону, угору та вниз, а то й взагалі зависати в повітрі майже нерухомо. Коли колібрі зависає в повітрі, то її крила описують вісімку.

Але ця пташка, що схожа на метелика, повинна рухати крильцями із величезною швидкістю! Саме так, її крила роблять від 50 до 80 рухів за секунду! Та вона може розвивати швидкість руху крил до 200. Максимальну швидкість колібрі може розвивати фактично миттєво. Велика точність руху крил дозволяє їй надзвичайно м’яко приземлятися навіть на тонку галузочку.


А як щодо швидкості руху? колібрі може розвивати швидкість до 50 км/годину, однак під час періоду парування – до 100 км/годину. Птаха має спеціальну будову тіла, завдяки чому і може розвивати такі швидкості.

Напевно, колібрі витрачає масу енергії! Для підтримки своєї життєдіяльності колібрі необхідне неабияке «паливо», яким виступає квітковий нектар. Колібрі підлітає до квітки, зависає у повітрі і своїм тонким дзьобом проколює серцевинку квітки і залишається непорушною, доки не збере достатньо нектару.

Протягом всього одного дня ця диво-пташка з’їдає таку кількість їжі, яка перевищує її масу удвічі. Колібрі необхідно кожні десять хвилин харчуватися нектаром з високим вмістом цукру.

2 коментарі: