суботу, 7 травня 2011 р.

Цікаве про Індію

Індія – країна, що славиться величезним культурним спадком, багатовіковими традиціями та яскравими архітектурними пам’ятками. Індія – країна контрастів та надзвичайно мирних людей, які за останні 10 тисяч років не завоювали жодної країни. 

До прибуття британців у 17 сторіччі ця країна була найбагатшою у світі. У ті часи британці, французи, датчани, португальці та нідерландці змагалися між собою за торгові привілегії на території Індії.

Нині економіка Індії займає 12-те місце у світі, але проблемою цієї країни, яка розвивається стрімкими темпами, залишається низький рівень грамотності та бідність. Втім, перший у світі університет був заснований в Такшашила ще в 700 році до нашої ери! 


Близько 11 тисяч студентів з усього світу вивчали у ньому більш аніж шістдесят предметів. Інший університет – Наланди, був заснований у 4 сторіччі до н. е. і був одним із найбільших досягнень Давньої Індії в освітній галузі.

Споконвіку світом йшла слава про здобутки медицини Індії – відома та модна нині аюрведа є найбільш ранньою школою медицини, що відома людству. Її створив індійський «батько медицини» Чарака 2500 років тому. 

Інший індійський мудрець Шаршута є основоположником хірургії. Ще 2600 років тому він та його учні проводили такі непрості операції як кесарів розтин, протезування кінцівок, видалення катаракти, операції пластичної хірургії та видалення камінців з нирок! Під час операцій були задіяні більш аніж 125 спеціальних хірургічних інструментів.

До речі, саме санскрит є основою усіх індоєвропейських мов.


Немає коментарів:

Дописати коментар