понеділок, 25 липня 2011 р.

Людський організм і тепло

Вам точно неодноразово доводилося чути про т.зв. «моржів» і про здатність таких загартованих людей тривалий час знаходитися на морозі чи у крижаній воді без небезпечних наслідків для організму. Але чи можна натренувати своє тіло до сприйняття надвисоких температур? Виявляється, що так!

Згідно з дослідженнями світових вчених, людський організм здатен витримати в сухому повітрі температура +71°С впродовж однієї години, а температуру +82 °С – впродовж 49 хвилин, 104 °С – всього 26 хв.

Але чи це межа? Навряд. В 1764 році французьким вченим Тіллетом був зафіксований випадок, коли жінка знаходилася у печі за температури 132 °С впродовж дванадцяти хвилин! А в 1828 році вчені зафіксували чотирнадцятихвилинне знаходження людини у печі з температурою 170°С!

Але чи можна довіряти даним позаминулого століття? Не так давно, у 1958 році, у Бельгії зафіксували випадок, коли людина перенесла температуру у 200 °С впродовж 5 хвилин. Причому, за таких умов температура людського тіла підвищується до 40 °С, а організм зневоднюється на 10%.

Але 40 °С температури тіла – це не межа для людського організму. Наприклад, деякі люди під час інфекційних захворювань здатні переносити вищі температури, як-от бруклінська студентка Софія Сапола, яка хворіла на бруцельоз і перенесла температуру 43°С!

Щодо гарячої води, то перенести купання в окропі складно, адже тепловіддача у довколишнє середовище за таких умов фактично нульова.  Але наукою зафіксовані випадки, коли натренований людський організм переносив купання в 70°С воді.

Немає коментарів:

Дописати коментар